Teambuilding, zo werkt het echt

Teambuilding. Iedereen kent het wel. Het is die gezellige middag waarbij je met je collega’s leuke activiteiten uitvoert. Je leert elkaar eens van een andere kant kennen en hebt plezier met elkaar. Superleuk, maar zorgt het voor blijvend effect of blijft het bij een leuk middagje?

Lees verder

Om te begrijpen wat er in een team gebeurt en of een leuk middagje zeskampen, zeilen, bowlen of chocoladeworkshop-volgen blijvend effect heeft, is het handig om te weten dat een team zich in fasen ontwikkelt en dat iedere fase zich kenmerkt door onderlinge verhoudingen en uitdagingen. Sociaal psycholoog Bruce Tuckman heeft die ontwikkelfasen ooit heel goed onderscheiden.

5-fasen model Tuckman

 1. Forming
  Ieder team start in deze fase. Het is een fase waarin teamleden elkaar nog moeten leren kennen. Iedereen is wat onzeker over zijn plek in het team en het vertrouwen in de ander moet nog opgebouwd worden.
 2. Storming
  Zodra de teamleden elkaars gedrag en werkwijze kennen, vormen zich bepaalde verhoudingen. Omdat in deze fase nog onduidelijkheid is over de rol- en taakverdeling kunnen er conflicten ontstaan..
 3. Norming
  De conflicten van de vorige fase zijn opgelost en de rollen en taken zijn helder verdeeld. In deze fase vormt het team steeds meer een eenheid en als alles goed verloopt, worden teamleden steeds loyaler naar elkaar toe.
 4. Performing
  In deze fase wil je jouw team krijgen! De groep individuen uit de eerste fase heeft zich door alle fasen heen inmiddels ontwikkeld tot een team dat op de top van zijn kunnen presteert. Het team kan nu zelfstandig complexe taken op soepele wijze uitvoeren.
 5. Adjourning
  Niks duurt eeuwig, dus ook een topteam blijft niet altijd hetzelfde. Er gaat eens een collega weg, er komt een nieuwe collega bij. Zo’n moment kan een team terugwerpen naar een vorige fase. Het is dus altijd belangrijk aandacht te blijven besteden aan teambuilding.

Nu je dit weet, begrijp je ook dat een fase zoals Storming niet zomaar met een leuke activiteit doorlopen wordt. Voor het oplossen van conflicten en het verdelen van rollen en taken is meer nodig. En je snapt ook dat een team in de eerste fase andere behoeften heeft dan een team in de vierde fase.

Het antwoord op de vraag of teambuilding een blijvend effect heeft of niet, heeft dus alles te maken met de manier waarop je de teambuilding invulling geeft, passend bij de ontwikkelfase van het team.

Mijn tip aan jou is dan ook: organiseer niet zomaar een leuke middag, maar neem een professional in de arm die het ontwikkelproces van jouw team op een goede én leuke manier weet te begeleiden.

Natuurlijk kun je hiervoor terecht bij LEV. Met onze LEV Inspiratie & Actie dag zorgen we voor blijvende impact in jouw team.

Referenties

Ervaring van de klanten

Op de hoogte

Mis niks van alle nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen

Nieuwsbrief

Wij informeren je graag over de laatste ontwikkelingen van LEV. Indien je in de toekomst onze nieuwsbrief wenst te ontvangen dan kun je hier onder je aanmelden.

Invullen van je bedrijfsnaam is verplicht
Invullen van je voornaam is verplicht
Invullen van je achternaam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht

Contact

Teambuilding, zo werkt het echt Papendijke 10
4424 EK Wemeldinge

Teambuilding, zo werkt het echt info@ondernemenmetlev.nl

Teambuilding, zo werkt het echt +31 (0)6 22 90 76 96