Er was iets. Ik merkte het, ik voelde het, ik wist het. Maar wat was het? Met een gedreven team was ik al twee dagen onderweg in een waardevolle teamsessie. We hadden individuele profielen opgesteld om te ontdekken wie waar goed in is en een teamprofiel van alle talenten bij elkaar. Dag drie zou in het teken staan van ‘hoe nu verder’. Maar ik merkte: we moeten eerst een stap terug.
Je wilt stappen voorwaarts zetten met je team. Meer verbinding creëren, een soepelere samenwerking teweeg brengen, de taakverdeling optimaliseren, vervelende onderstromen aanpakken. Teambuilding is dan de ideale weg om te bewandelen. En dan heb ik het niet over zomaar een leuk dagje spelletjes doen of met z’n allen een escaperoom in, maar échte teambuilding.
Echte teambuilding start wat mij betreft altijd met inzicht in de individuen. Welke eigenschappen en talenten hebben de individuele teamleden? Het is goed dat ze dit van zichzelf én van elkaar weten. Dat is de basis van een sterk team. Vaak zet ik Keys in om dit in kaart te brengen. Eerst vorm ik zo een profiel van iedereen apart en vervolgens leggen we alle puzzelstukjes van het team samen: welk puzzelstukje is ideaal voor welke plek in en is onze puzzel compleet?
Op dat punt was ik onlangs met een team. Alle individuele profielen en het teamprofiel waren in beeld. Nu was het de vraag: hoe nu verder? Wat gaan we doen? Wie is waar goed in en hoe verdelen we dus de taken? Met een toffe fun-activiteit in het vooruitzicht merkte ik echter dat het energielevel laag lag. Hoe kon dat?
In plaats van gewoon het programma voort te zetten, besloot ik in te grijpen. Ik liet de taakverdeling los en ging op onderzoek uit. Wat bleek: bij deze groep overwegend jonge medewerkers zat de batterij slechts 20 á 30% gevuld. Ze waren bijna leeg en wisten niet goed waarom.
Dankzij het voortraject voelde iedereen zich veilig om aan te geven wat hen dwarszat. ‘Ik heb een bore-out, niet genoeg uitdaging’, ‘ik heb het gevoel niet in het team te passen’, ‘ik denk dat mijn mening niet gewaardeerd wordt’. Door juist deze problemen open en eerlijk te bespreken, begon het team nu ook zelf oplossingen te zoeken.
Dat lukte mede dankzij de kennis die ze nu van elkaars eigenschappen hadden. Zo kreeg de vreemde eend in de bijt het podium om ook zijn afwijkende, maar waardevolle, ideeën te opperen. Zo dacht iedereen mee met de verveelde collega, welke taken er beter bij zijn talenten zouden passen. En zo ontstond er een band tussen collega’s die niet strijden voor hun eigen gewin, maar elkaars inbreng waarderen en samen proberen een beter team te vormen.
En de funfactor? Die mocht natuurlijk evengoed niet ontbreken. Dat is de kracht van teambuilding: hoe meer plezier, hoe meer energie, hoe meer impact de teambuilding heeft. Met hernieuwde energie beleefde het team een topmiddag. De activiteit had nog meer kracht gekregen. Niet door het standaard programma te volgen, maar juist door echt oog te hebben voor wat zij op dat moment nodig hadden.
Gaat het altijd zo? Nee. Teambuilding hoeft niet persé om het oplossen van problemen te gaan. Dat kan en is absoluut effectief, maar soms wil je als team gewoon nog wat meer verbinding, plezier hebben met elkaar en je topteam nog sterker maken.
In beide gevallen help ik je graag. Ik zorg voor een waardevol programma met funfactor, toegespitst op de doelen die jij met je team hebt.
Ervaring van de klanten
Mis niks van alle nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen